Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci

19 czerwca 2015, 10:31

Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.



Nadmiar fruktozy prowadzi do przerostu i niewydolności serca

18 czerwca 2015, 10:32

Szwajcarscy naukowcy odkryli mechanizm, za pośrednictwem którego fruktoza prowadzi do przerostu i niewydolności serca.


Odkryto hormon różnicujący cukier i słodzik

12 czerwca 2015, 06:23

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, jak mózg muszki owocowej odróżnia cukier od słodzika. Ponieważ w powiększonej skali "maszyneria molekularna" występuje również w przewodzie pokarmowym i mózgu ludzi, prof. Monica Dus uważa, że u nas może zachodzić analogiczne zjawisko.


Kofeina pozwala lepiej radzić sobie ze stresem

9 czerwca 2015, 11:12

Kofeina pomaga zwalczyć stres. Pozwala też zapobiegać depresji i utracie pamięci.


Umami w górę, słodycz w dół

14 maja 2015, 11:56

Badając wpływ hałasu na pokładzie samolotu na smak, naukowcy z Uniwersytetu Cornella stwierdzili, że podróżując w ten sposób, dobrze jest wybierać z oferty sok pomidorowy.


Obumierające komórki ostrzegają swoje komórki macierzyste

12 maja 2015, 10:46

Komórki ginące w wyniku radio- czy chemioterapii wysyłają komórkom macierzystym sygnał, dzięki któremu te ostatnie mogą się ukryć i uniknąć tego samego losu.


Jak nowotwór oszukuje układ limfatyczny

12 maja 2015, 06:25

Naukowcy z Karolinska Institutet odkryli, w jaki sposób komórki nowotworowe infiltrują układ limfatyczny. Okazało się, że podszywają się pod białe krwinki.


W skrzydłach nietoperza występują specjalne komórki czuciowe

4 maja 2015, 10:53

Wspaniałe umiejętności lotnicze nietoperzy to zasługa nie tylko echolokacji, ale i bardzo wrażliwych komórek czuciowych (dotykowych) w skrzydłach. Reagują one na najmniejsze nawet zmiany w przepływie powietrza.


Jabłko przed - sposób na zdrowsze zakupy

29 kwietnia 2015, 10:00

Zdrowa przekąska przed pójściem do sklepu sprzyja wypełnianiu koszyka produktami rolnymi. Doktorzy Aner Tal i Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że osoby, które przed zakupami zjadły jabłko, kupiły o 25% więcej warzyw i owoców niż ci, którzy tego nie zrobili.


Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz

21 kwietnia 2015, 11:21

Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy